03-02-2021

+ Gezellig terug naar kantoor?

We willen terug naar kantoor. En dan vooral om elkaar te ontmoeten. We werken immers vaker thuis, ook ná Corona. Daarom willen we op kantoor meer aandacht voor sfeer en gezelligheid Maar hoe doe je dat?

Sfeer op kantoor

Het kantoor was lange tijd vooral een productieruimte. Sfeer en gezelligheid hadden soms wat minder prioriteit. Dat idee verandert echter snel, door thuiswerken vindt veel productie immers thuis plaats. Het kantoor wordt dan ook meer een plek voor ontmoeten en overleg. Een “clubhuis” waar iedereen zich thuis voelt die bij de organisatie is betrokken.

Een clubhuis en een anoniem interieur gaan echter maar moeilijk samen. Daarom worden sfeer en gezelligheid steeds belangrijker, juist op kantoor. Maar hoe maak je een kantoor gezellig? Naar ons idee gaat het daarbij om 4 sleutelbegrippen, we noemen ze hieronder.

Diversiteit

Neem eens de inrichting van een eetcafé in gedachten. De tafels zijn verschillend van vorm en staan niet erg strak in het gelid, stoelen en bankjes wisselen elkaar af. Sommigen gestoffeerd, anderen met een houten zitting. Op (ogenschijnlijk) willekeurige plaatsen staan er planten of accessoires en aan de muur hangt een modern schilderij naast de poster van het aankomende Dart-toernooi.

“Rommelig”, zou je denken. En toch vinden de meeste mensen het gezellig. De truc zit hem in de diversiteit van het interieur. Strak en symmetrisch brengen rust en ogen wellicht chique, maar gezelligheid krijg je eerder door het gebruik verschillen in vorm en opstelling. Zet de meubels dus eens minder strak op een rijtje, of zet er een gek element tussen. Hang een wand vol met verschillende foto’s of schilderijen, of hang een gekke lamp op die je niet op kantoor zou verwachten. Je geeft daarmee een heel eigen sfeer aan een ruimte.

 

Verlichting

Als je een rapport of verslag wil lezen, dan is helder en gelijkmatig licht prettig. En dat is precies wat je op kantoren zal vinden. TL-balken of Led panelen zijn bovendien relatief goedkoop, maar gezelligheid of sfeer brengen ze niet. Bovendien werpt dit soort plafondverlichting haar licht alleen op de horizontale vlakken. Alle bureaubladen of tafels zijn netjes en gelijkmatig verlicht. En dat is wellicht efficiënt, maar niet erg sfeervol.

In huis of in een restaurant werkt dat heel anders. Het algemene lichtniveau is er lager; spotjes geven lichtaccenten op muren of meubels en waar nodig zorgt een leeslamp voor een “vlek” van helder licht. Er zijn maar weinig huizen die alleen met TL buizen aan het plafond worden verlicht.

Probeer dus eens het algemene niveau van plafondverlichting te verlagen en zorg voor lichtaccenten. Hang een simpel spotje op en richt die op de muren, zet een leeslamp op een bureau of hang een leuke lamp boven de vergadertafel. Als je werkt met verschillende lichtniveaus op verschillende vlakken, dan zal de sfeer op kantoor snel gezelliger worden.

Kleur

Witte wanden, witte plafonds, blauwgrijze vloerbedekking en houtkleurige tafelbladen. Hét kleurbeeld van een standaard kantoor in Nederland. Soms wordt er een kleur toegevoegd die is afgeleid van het bedrijfslogo. En omdat zo’n logo op moet vallen, is dat vaak een harde kleur. Koele of harde kleuren, in combinatie met grote witte vlakken, maken het lastig om sfeer aan een ruimte te geven, vooral als die ruimte helder is verlicht.

Geef een wand een rustige, liefst wat gedekte kleur en de ruimte wordt intiemer. Zet ergens een kleuraccent en de ruimte wordt minder monotoon. En als je een groot vlak hebt met een harde of koele kleur, bijvoorbeeld een stevig blauwe vloerbedekking, probeer die dan te verzachten door de wanden eromheen niet wit te laten, maar een wat warme kleur te geven.

Materialen

Natuurlijke materialen geven over het algemeen meer sfeer dan kunststoffen. In het eetcafé uit het begin van dit blog zal je eerder een houten tafel vinden dan één van kunststof. En een bank die met wol is gestoffeerd, oogt meestal prettiger dan die van kunstleer.

Kunstmatige materialen zijn vaak echter goedkoper en bovendien makkelijker te onderhouden. De bank van kunstleer is goedkoper en makkelijker te reinigen dan die van wol. Het is dus best logisch dat er in kantoren maar weinig natuurlijke materialen zijn te vinden.

Het is dus niet praktisch om alle kunststof te vervangen door natuurlijke materialen. Wat je wél kan doen, is hier en daar een natuurlijk element toevoegen. Zet een plant neer, bekleed een wand met kurk of zet een houten kast achter je bureau in plaats van die oude stalen roldeurkast.

Je kan ook kijken of er kunststof elementen zijn die wel érg plastic ogen en die je makkelijk kan vervangen, bijvoorbeeld dat bureaublad met die goedkope houtprint. Vervang dat blad door een blad met een ongewone kleur of kies voor een houtprint van een nieuwe generatie kunststoffen. Die zijn maar iets duurder en komen qua sfeer en uitstraling steeds dichter bij die van natuurlijke materialen.

Samen eens brainstormen?

Het is ons vak om karakter te geven aan een interieur. Dus wil je meer sfeer, een overlegruimte verbeteren of in het algemeen eens kijken hoe jullie kantoor meer karakter kan krijgen? Vul dan het info-formulier in naast dit bericht. We vinden het altijd leuk om eens vrijblijvend een uurtje te brainstormen.

Meer sfeer in uw kantoor?

Meer sfeer of karakter toevoegen aan uw kantoor? We komen graag eens vrijblijvend brainstormen.