11-12-2020

+ Kantoren kleiner door thuiswerken?

Worden kantoren kleiner door thuiswerken? Het makelaarskantoor Colliers publiceerde vandaag een rapport over de effecten van het thuiswerken op de kantorenmarkt. Ze schetsen 3 scenario’s

Worden kantoren kleiner door thuiswerken? Door Covid-19 ging Nederland massaal thuiswerken. En hoewel ook de nadelen zo langzaam wel zichtbaar worden, blijkt er toch veel meer mogelijk dan velen vooraf dachten. Veel bedrijven denken na over de vraag of het kantoor niet kleiner kan worden door thuiswerken. Maar het blijft gokken hoe de ruimtebehoefte zich zal ontwikkelen.

Het internationale makelaarskantoor Colliers komt vandaag met een rapport over de ontwikkeling van de kantorenmarkt. U kunt het gehele rapport downloaden via de knop naast dit bericht, maar we noemen hier alvast wat zaken die ons opvielen:

Thuiswerken stijgt naar gemiddeld één werkdag per week.

Aan het begin van de Corona-crisis lanceerde Colliers een zogenaamde "thuiswerkcalculator". De deelnemende bedrijven schatten dat medewerkers 27% meer thuis gaan werken. Bij een werkweek  van gemiddeld 32 uur is dat één werkdag per week.

Het kantoor wordt niet (veel) kleiner. 

De functie van het kantoor gaat verder veranderen. De bureaufunctie wordt kleiner, maar het kantoor als plek van ontmoeten en verbinden wordt belangrijker. Ruimtes voor overleg en sociaal contact vragen ruimte. Per saldo zal het kantoor niet heel veel kleiner worden.

Maximale ruimtewinst bij spreiding van thuiswerken

Als medewerkers zelf kunnen kiezen op welke dagen zij thuiswerken, dan zullen de maandagen en vrijdagen favoriet zijn. De ruimtelast op de andere dagen blijft dan onverminderd hoog. Lukt het echter om het thuiswerken meer te spreiden, dan is er meer ruimtewinst mogelijk.

De leegstand van kantoren blijft beperkt

Colliers stelt dat de leegstand van kantoren maar relatief beperkt zal oplopen. Op korte termijn is er weliswaar veel ruimte ongebruikt, maar omdat bedrijven vastzitten aan huurcontracten kunnen zij die maar beperkt afstoten. Op middellange termijn loopt de leegstand wel op, met een piek in 2024 of 2025. De duur en hoogte van de piek hangt af van de spreiding van thuiswerken en van economische ontwikkelingen. De populaire gebieden van de 5 grote steden blijven naar verwachting onverminderd populair. De leegstand in randgemeenten zal wel verder oplopen.

[caption id="attachment_6787" align="alignnone" width="1024"]Schema ontwikkeling leegstand kantoren Dit schema toont de ontwikkeling van leegstand op de Nederlandse markt voor kantoren, op basis van 3 scenario's in thuiswerken.[/caption]

Onze eigen visie

Het rapport van Colliers gaat over de grote lijnen. Bij individuele bedrijven kan het uiteraard verschillen. Ook wij  zien een toenemend belang van het kantoor als plek voor overleg en verbinding en een afname van (vaste) bureauplekken. We merken daarbij echter wel een verschil in de omvang van het bedrijf en de functie van het kantoor. Zo houdt één van onze opdrachtgevers relatief veel ruimte beschikbaar voor een Service Desk. De medewerkers, veelal jonge mensen, zijn klein behuisd en kunnen maar moeilijk structureel vanuit huis werken. Verder merken we dat relatief kleine bedrijven meer flexibel om kunnen gaan met thuiswerken a.g.v. de Corona crisis. Waar grote bedrijven vrijwel iedereen "naar huis stuurden", blijft bij kleinere bedrijven de bezetting relatief constant.

Ook stelt het rapport dat de leegstand beperkt zal blijven. Dat suggereert dat huurprijzen niet zullen dalen. Naar ons idee zal dat echter sterk af gaan hangen van de locatie en het type kantoor. Een ruimte met een industriële uitstraling in Amsterdam zal prijzig blijven, maar bij een wat ouder kantoor in een randgemeente zal onderhandelen een beter resultaat opleveren.

Wilt u het volledige rapport lezen? Vul dan het formulier in naast dit bericht. We sturen het u graag toe.

Tot slot verwijzen wij u graag naar Colliers, de uitgever van dit rapport:

Colliers International | Stadionplein 14 | 1076 CM Amsterdam

020-540 55 55 | amsterdam.office@colliers.com | www.colliers.com

 

 

 

Het hele rapport lezen?

Wilt u het complete rapport ontvangen? Klik dan op de knop hieronder.