Recent onderzoek toont aan dat managers soms te makkelijk denken over de invloed van een open kantoor, zoals bij “Het Nieuwe Werken”.
De baas ziet het probleem niet
Een interessant rapport van “Oxford Economics” over modern kantoorgebruik. Steeds meer kantoren worden ingericht als een zogenaamd “open office” of “kantoortuin”. Ze hebben vaak een industrieel uiterlijk en combineren flexplekken met ruimtes voor informeel overleg. Conventionele kantoorkamers of vaste werkplekken worden vermeden, zij belemmeren immers de vrije communicatie en zijn ook niet nodig omdat moderne technologie het mogelijk maakt om overal te werken. Die technologie zorgt er tegelijk voor dan mensen altijd en overal bereikbaar zijn.
Oxford Economics voerde een wereldwijd onderzoek uit onder 1200 kantoorgebruikers en hun managers. Met het onderzoek wilde men inzicht krijgen in de kansen en uitdagingen waar gebruikers van dit soort nieuwe kantoorconcepten mee worden geconfronteerd.
In het rapport komt een aantal interessante conclusies naar voren. Een aantal voorbeelden:
Geluidsoverlast
Geluidsoverlast is één van de belangrijkste oorzaken van concentratieverlies en een grote ergernis voor veel medewerkers, vooral in een open kantoor. De telefoongespreken van collega’s, lawaaiige printers of andere omgevingsgeluiden kunnen de productiviteit danig verminderen. Er zijn slimme producten en oplossingen beschikbaar om dit probleem te beperken, toch geven managers in ruim 30% van de gevallen aan dat zij bij het ontwerpen van hun nieuwe kantoor geen specifieke maatregelen tegen deze overlast vragen.
Jongere mensen zijn eerder afgeleid door geluid
Bij veel onderzoeken vind Oxford Economics weinig verschillen tussen zogenaamde “millenials” (mensen van tussen de 18 en 35 jaar) en oudere medewerkers.
In dit onderzoek kwam echter onder meer naar boven dat Millennials meer last blijken te hebben van achtergrondgeluiden. Ze zijn er eerder door afgeleid, ergeren zich sneller en zoeken dan ook eerder naar manieren om ongewenste achtergrondgeluiden buiten te sluiten. Die vinden ze bijvoorbeeld door muziek te luisteren of een andere ruimte op te zoeken.
Het risico van burn-out
Het moderne kantoorgebruik wordt gekenmerkt door een intensief gebruik van IT , een grote mate van bereikbaarheid, minder privacy voor het individu en relatief veel achtergrondgeluid. Zowel managers als medewerkers ervaren de druk van deze factoren en zien duidelijk de risico’s van een burn-out, zowel voor zichzelf als voor hun medewerkers. Het is dus zaak dat organisaties maatregelen nemen om deze druk te verminderen. Toch wordt hier in minder dan de helft van de onderzochte organisaties ook werkelijk iets mee gedaan.
Conclusies & Tips
Het rapport van Oxford Economics noemt uiteindelijk een aantal conclusies en tips die uit het onderzoek naar voren kwamen.
Meer weten?
Het rapport van Oxford Economics is uitgebreider dan de tekst in deze blog. Meer weten? Klik op de button naast dit item. We sturen u dan graag het hele rapport in PDF formaat.
Disclaimer
Het bovenstaande is naar beste kunnen vertaald en samengevat uit het rapport “When the walls come down” van Oxford Economics. Wij nemen echter geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit rapport, noch voor de vertaling of interpretatie ervan.