29-05-2020

+ Capaciteit van het 1,5 meter kantoor

Hoeveel bureaus gaan er in een anderhalve meter kantoor? Onze ervaring leert dat ruim 70% goed haalbaar is. Er zijn wel wat zaken om rekening mee te houden..

Bedrijven moeten hun kantoor aanpassen naar de “anderhalve meter” regels. Daardoor kunnen er minder werkplekken worden gebruikt dan voorheen. Maar hoeveel mensen kunnen er dan uiteindelijk wél op kantoor werken? Naar onze ervaring is dat al snel meer dan 70%. We zetten wat zaken op een rijtje:

Verkeersroutes

De looproutes zijn een lastig punt. In veel gevallen moet je relatief dicht langs een bureau lopen om bij je eigen plek te komen. Wij merken dat het goed werkt om bureaus dan tegen de muur te plaatsen. Je kijkt dan wel tegen een muur aan, maar de loopruimte in een kamer wordt veel ruimer.

Ook in gangen en op trappen is het vaak lastig om voldoende afstand te houden. Dat is op te lossen met afspraken (als er één persoon in de gang loopt, dan wacht de ander even). Maar je kan ook een plafondscherm ophangen. De loopruimte wordt dan smaller, maar er is wel een fysieke barrière tussen mensen die elkaar passeren. Voor de afspraken zijn er pictogrammen, voor de barrière hebben we een plafondgordijn bedacht.

1,5 m kantoor

Bureaus

Bij blokken van bureaus is vooral de afstand tot de persoon naast je een probleem. De meeste bureaus zijn minimaal 80 cm diep. Twee bureaus tegenover elkaar hebben dus een afstand van 160 cm. Als je niet te ver over je bureau “heen hangt’, dan is dat afdoende. De persoon naast je is echter al snel dichterbij. Soms zijn bureaus relatief makkelijk uit elkaar te plaatsen. En anders zijn er allerlei soorten tussenschermen te krijgen.

 

Vergaderen

Vergaderen blijkt het meest lastig. Bij de meeste vergadertafels zit je al snel (te) dicht naast elkaar. De capaciteit bij anderhalve meter afstand loopt dus drastisch terug. Soms helpt het om de tafels uit een kamer te halen of in een hoek te zetten en de stoelen terug te zetten in een college opstelling

Ventilatie

Er worden op dit moment allerlei oplossingen aangeboden om de ene persoon af te schermen van de ander. Een lastig probleem blijkt echter dat van de ventilatie. De anderhalve meter afstand en (plexi) schermen zijn vooral bedoeld om de grote druppels tegen te houden die men uitstoot bij hoesten of niezen. Bij een besmet persoon bevatten deze druppels veel virusmateriaal. Behalve grote druppels, stoot men echter ook “aeresolen” uit. Dit zijn veel kleinere druppels, die dus lichter zijn en verder dragen dan de anderhalve meter. In hoeverre deze aerosolen ook daadwerkelijk voor besmetting kunnen zorgen is nog onzeker. Zie daarvoor ook dit bericht op Nu.nl. Deskundigen zijn over het algemeen wel van mening dat goed ventileren helpt bij de preventie tegen Covid-19 op kantoor.

Wilt u meer weten over de indeling van een kantoor met de “anderhalve meter regels”. Vraag dan onze voorbeeld plattegronden aan. U ziet er diverse mogelijkheden om praktische problemen op te lossen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de indeling van een kantoor met de “anderhalve meter regels”. Vraag dan onze voorbeeld plattegronden aan. U ziet er diverse mogelijkheden om praktische problemen op te lossen.

 

Voorbeeld plattegrond

Een voorbeeld van een plattegrond vóór en na een herindeling met Covid-19 preventie